Търсене в този блог

сряда, 30 май 2012 г.

Оризови спагети с морски дарове


Преди да сте си представили октоподчета и различни морски мекотели, ще ви издам, че тази рецепта се приготвя изключително лесно, с лесно-намираеми продукти. Става много вкусно и екзотично. Въпреки че от снимката не става ясно кои са морските дарове, по-нататък в рецептата ще се уверите, че няма нищо фрапиращо. :)
Идеята ми дойде, след като брат ми, изключително впечатлен от софийски китайски ресторант, ми разправяше колко вкусни били оризовите спагети и колко големи били порциите в китайския ресторант. Аз съм страстен любител на каквито и да било спагети, а още повече ми се подхрани желанието от факта, че не бях опитвала оризови спагети до тогава. Пропуск. Голям и то. Таа, тъй като при нас трябва всичко да се планира навреме, не е така просто да отида до кварталния магазин и да си взема микс морски дарове, налага ми се внос от по-големия град. Но, когато има желание, начините се намират. Да ви предложа рецептата? :)


1 пакет оризови спагети (около 300 г)
500 г скариди
1 пакет рулца от раци (100 г)
2-3 стръка пресен лук
1-2 скилидки чесън
2 с.л. соев сос


Започнете подготовката като изчистите скаридите. Разбира се, всичко може да стане много по-бързо и лесно (и чисто) ако си вземете изчистени скариди, но тогава трябва да бръкнете по-надълбоко в джоба си. :) Ваш е изборът, но ако изберете по-дългия вариант, но никак не труден, ви уверявам, че ще се справите. Можете да си вземете помощник, както направих аз с брат ми.  Не е кой знае какво, става по-бързо, пък и можете да си говорите, така няма почти да усетите как е минало времето и вашите скариди са напълно готови да бъдат изпържени. Ако мога най-лесно и точно да обясня как се чистят (ако не сте чистили досега), то е да ви кажа да започнете от главата на скаридата. Разклаща се нагоре-надолу, след което леко се откъсва. След това се премахват внимателно пипалата/краката и накрая внимателно издърпвате горната черупка. След като сте готови с тази част, изплакнете скаридите с вода. През това време можете да сложите вода да заври за спагетите. Счуквате скилидките чесън, нарязвате бялата част на лука. Рулцата от раци нарязвате на тънки дълги ивици. Скаридите оставете цели.
Оризовите спагети не се приготвят по-различно от обикновените, разликата е във времето. На пакета на моите пишеше около 3-4 минути, но когато пробвах бяха леко жилави, така че се наложи малко по-дълго да се поварят. Съветвам ви да опитвате отвреме на време степента на свареност, и когато ви харесва, да прекратите варенето. Изваждат се, отцеждат се и веднага се плакнат със студена вода. Загрявате мазнина в дълбок голям тиган. Запържвате скаридите за не повече от 1-2 минути. След това добавяте рулцата от раци, чесънът и лукът. Пържите 2 минути и прибавяте спагетите в тигана. Ако се наложи добавете 1-2 черпака от водата, в която са се варили спагетите, за да не станат сухи и слепени. Накрая добавяте соевия сос. Разбърквате добре. Сервирайте веднага, като поръсите с наситно нарязани зелени пера от лука.
Само докато го напиша и ми се приядоха отново! :) Препоръчвам ви ги. Не са сложни за приготвяне и  удоволствието е по-голямо, когато си сготвиш сам, отколкото да си ги поръчаш от ресторант.



Няма коментари:

Публикуване на коментар