Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Спагетите – паметник на Марко Поло

Спагетите – паметник на Марко Поло

AdminAdmin
Администратор
95442k
Спагети

Когато венецианецът Марко Поло се завърнал през 1295 г. от пътуването си в Източна Азия, той имал много неща за разказване. Хората обаче не вярвали на всичко. Например, че китайците заплащали покупките си с банкноти, а не със златни или сребърни монети.

Също така им се струвало невероятно, че китайците се хранели предимно с ориз и макарони – тънки и много дълги тестени тръбички. Как точно обаче стоял въпросът със спагетите (макароните)? За да установят истината венецианците се опитали да направят макарони, които впоследствие станали известни в цялата страна под названието спагети.

Ето една оригинална рецепта за приготвянето на спагети, предложена от именития кулинар Асен Чаушев.

Необходими продукти: 500 г по възможност оригинални италиански спагети, 1 супена лъжица олио, сол, 2 супени лъжици захар, 250 г кълцано месо, 1 голяма глава лук, голяма скилидка чесън, 500 гр. месести домати, 2 супени лъжици зехтин, ½ чаена лъжичка риган, ½ супена лъжица босилек, ½ чаена лъжица мащерка, 1 супена лъжица сладък червен пипер, малко доматен сок или кетчуп, 100 г настъргано сирене Пармезан, масло, зелена салата.

Слага се в голям съд 4 л вода да заври. Прибавят се сол и зехтин и спагетите се потапят внимателно. Оставят се да врат 10 минути на слаб огън, като леко се разбъркват и пробват да не се преварят. Отцеждат се добре в гевгир.

Спагети с Кайма

Сосът се приготвя по следния начин: в сгорещеното масло се запържват ситно нарязаният лук и смачканата скилидка чесън, прибавя се кълцаното месо и всичко се пържи при постоянно бъркане. прибавят се нарязаните домати и подправките.

Сместа се разбърква добре и се оставя около 15 минути да се задуши. Гъстотата на соса с месото зависи от доматите, така че може да се наложи да се добави течност (най-добре тръпчиво бяло вино). Сосът не трябва да бъде гъст.

Отцедените спагети се разбъркват добре с готовия сос, разпределят се на порции в огнеупорни купички, поръсват се с настъргания пармезан (дебел слой) и отгоре се шприцоват маслени панделки. В предварително загрят грил или фурна (горно нагряване) порциите се запичат, докато настърганото сирене не стане златисто на цвят.

Сервират се върху зелена салата в голяма салатиера. Към спагетите се предлага червено вино.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest